Детско хранене, Захранване, Трудности с храненето

Докога да храним бебето?

В практиката си виждам всякакви случаи – от бебета, ненавършили годинка, които се хранят сами, до 3-4 годишни деца, които чакат да бъдат нахранени. Затова нека обсъдим по-подробно въпроса докога следва да храним бебето и как да му помогнем да го прави само.

Краткият отговор е, че както при всичко, свързано с бебето,  няма точна възраст, когато то „трябва“ да може да се храни умело само. Всички бебета се развиват различно и това се отнася и за уменията за хранене.

Въпреки тази различност, съществуват ориентировъчни насоки кога бебетата могат да започнат да показват определени умения:

 • Около 6 месеца се очаква бебето да отвори устата си при поднасянето на лъжица.
 • Около 7 месеца горното умение се съчетава с умението да затваря устните си около лъжицата и да обира съдържанието с горната си устна.
 • Около 9 месеца бебето започва да проявява по-изявен интерес към самостоятелно хранене.
 • Между 15 и 18 месеца повечето деца следва да могат да се хранят с лъжица сравнително добре, въпреки че някои може да правят това и по-рано, а други се нуждаят от повече време, за да се научат
 • След 2 годинки всяко дете следва да умее да се храни самостоятелно и ако не го прави, е добре да се потърси причината, както и да бъдат взети мерки.

Какви са ползите от това бебето и малкото дете да се храни само?

Първите години на бебето са свързани с усвояването на много умения. Сред тях е и умението за самостоятелно хранене. То е свързано с развитието на мобилността, грубата и фина моторика, сензорика и координация. Насърчаването на умението за хранене подпомага и развитието на бебето във всяка от изредените области. Други ползи от самостоятелното хранене включват:

 • Опознаване храната
 • Развитие на увереност
 • Любопитство за пробване на нови храни
 • По-малка склонност за отказ от храни
 • Възможност цялото семейство да може да се храни заедно

Самостоятелно хранене ли е ЗВБ?

Концепцията за захранване водено от бебето (ЗВБ) стана изключитлено популярна през последните години. Идеята на ЗВБ е именно да насърчи самостоятелното хранене на бебето от самото начало на захранването. За целта храната на бебето се предлага под формата на меки парчета вместо под формата на пюрета и каши, както е при класическото захранване. ЗВБ доказва, че бебетата МОГАТ да се научат да се хранят сами много преди да навършат годинка.

Значи ли, че трябва да следваме ЗВБ, ако искаме бебето ни да се научи по-рано да се храни само?

Не непременно. Често споделям, че аз съм привърженик на подхода, който комбинира ЗВБ и храненето с лъжица. Вярвам, че за бебетата е добре да опознаят различните храни и да свикнат с различните текстури. Когато предложим на бебето едновременно храни за ядене с ръчичка и такива за ядене с лъжичка, ние им даваме възможност да експериментират, да изследват и насърчаваме ползването на лъжица от ранна възраст.

Дори да следвате само класическо захранване, е важно да предоставите лъжица и на бебето! Позволете му да има контрол върху нея, да  бърка в храната, да изследва и експериментира. Знам, че много родители се притесняват от бъркотията, която настъпва, когато дадат на бебето достъп до храната. Нормално е то да цапа, да се цапа, да размазва част от храната.

Това цапане обаче е  важна част от опознаването на храната и начин бебето да развие умения и необходимата координация, за да се храни само.

Как да научим бебето да се храни само с лъжица

По-долу споделям някои практични съвести как да насърчите бебето си да използва самостоятелно лъжица. Може да ги прилагате без значение дали следвате класическо захранване или комбинация със ЗВБ:

 • Модел за подражание – това обикновено е първият ми съвет, когато става въпрос за каквото и да е, свързано с усвояването на нови умения от страна на бебето. Бебетата се учат, като ни гледат и затова колкото повече им показваме как да се хранят, толкова по-скоро ще започнат да го правят сами.
 • Подаване на пълна лъжица – през първите месеци за бебето е трудно да координира загребването с лъжица и поднасянето й към устата, без да изсипе съдържанието.  Опитайте да загребете и да подадете пълната лъжица на бебето, така че то само да я поднесе към устата си.
 • Няколко лъжици – във видеото ми „Какво не знаете за храненето на бебето с лъжица“ говоря за феномена „борба за лъжицата“. Това е нещо, което виждам да се случва често. Майката храни бебето с лъжица. То посяга да я вземе, а мама я дърпа обратно, за да продължи храненето. Тази борба е ненужна и фрустрира бебето. Много по-добър вариант е по време на хранене да има лъжица и за бебето, с която то да изследва храната и да прави опити за хранене, докато мама го храни с друга.
 • Удобни лъжици  – на пазара има огромно разнообразие от бебешки лъжици и изборът често е труден. Моите наблюдения са, че бебетата се справят най-добре с лъжици с дебели и къси дръжки, тъй като е най-лесно да ги поднесат към устата си. Когато и частта от лъжицата, влизаща в устата на бебето е малка и сравнително плоска, това допълнително помага на малкото човече да се справи успешно. Такъв тип тренировъчни лъжици предлагат брандовете Doddl и ЕZPZ, които може да откриете тук.
 • Практика, практика, практика – всъщност най-важно от всичко е да дадете възможност на вашето дете да ПРАКТИКУВА уменията си със самостоятелно хранене. Виждам много родители, които предпочитат да нахранят детето си, за да са сигурни, че ще изяде повече и че храненето няма да се проточи. По този начин обаче детето се лишава от възможност да практикува и да усвои навреме умението за самостоятелно хранене. Колкото по-дълго храним детето, толкова повече време ще му е нужно да се научи да го прави само. Знам, че не е лесно да поверим храненето на детето и че първоначалните му неуспешни опити за справяне могат да са много обезсърчаващи. Но проявете търпение и  продължавайте да му давате много възможности да тренира. След няколко седмици или най-много след няколко месеца, то ще стане много по-умело и уверено. Обещавам ви!

Защо моето бебе отказва лъжица?

Много често срещан сценарий е бебето да откаже напълно да бъде хранено с лъжица и да приема единствено парчета. Помнете, че до втората си годинка бебето опознава света чрез тялото. Позволете му да се храни с ръце, ако проявява интерес. Продължавайте обаче да предлагате и лъжица като следвате съветите по-горе. Имайте предвид, опитването на нова храна не винаги трябва да включва изяждането й – взимането й в ръце, разглеждането, изследването на външния вид, миризмата и усещането от нея също са от значение за бебето.

Кои храни са най-добри за практикуване на самостоятелно хранене с лъжица?

Има някои храни, които могат да помогнат на бебетата да упражнят уменията си за самостоятелно хранене, просто защото са много по-лесни за действително загребване с лъжица. Много течните консистенции могат да бъдат доста предизвикателни, тъй като директно изтичат от лъжица и бебето може да остане разочаровано, че в лъжицата не остава много.

Затова опитайте да предлагате следните храни за самостоятелно хранене:

 • Цедено кисело мляко – отстраняването на част от водата прави млякото по-гъсто, което улеснява загребването с лъжица.
 • Каша – кашата обикновено е лепкава, което й помага да се задържи в лъжицата, вместо да пада при загребване.
 • Рикота – има малко по-плътна консистенция от киселото мляко и затова залепва по-добре за лъжицата. Рикотата е сирене с много ниско съдържание на сол, което я прави подходяща за бебета и малки деца.
 • Картофено пюре – приготвено само с малко мляко, може да бъде добра текстура, прилепваща към лъжицата.
 • Ризото – текстурата на ризотото е много подобна на тази на овесената каша и лесно залепва за лъжицата.
 • Авокадо – добре намачканото авокадо има гъста и лепкава текстура, което го прави подходящо за гребване.
 • Pureo Baby – някои от пюретата на Pureo Baby са с лепкава гъста консистенция, идеална за практикуване на самостоятелно хранене. Такива са пюретата от ябълки и елда, пюре от круши и просо, пюре от ябълки, броколи и ориз, както и пюре от банан, цвекло и овесени ядки.

Моето малко дете спря да използва прибори за хранене. Какво да правя?

Това е друг много често срещан сценарий с малки деца. Те може току-що да са започнали да овладяват използването на прибори за хранене и изведнъж да се върнат към използването само на ръцете си. Това може да бъде много разочароващо и родителите често започват да се чудят какво да правят.

Съвсем нормално е децата да предпочитат ръцете си, дори когато вече могат умело да боравят с лъжица или вилица. Често за тях е по-лесно да получат повече храна, ако използват ръчички. Опитайте се да не ги притискате да използват приборите си, тъй като е малко вероятно да ги накарате да го правят, ако сте много настоятелни.  Продължете да давате пример чрез начина, по който вие се храните и напомняйте на детето, че вече е голямо и може да опита да продължи храненето с прибор, както правят мама и татко.

Понякога предлагането на нови прибори може да върне интереса на детето към храненето с прибор. Новите неща са винаги по-интересни и ако приборите, които имате са от бебешка възраст, може да ги замените с такива за по-големи деца или директно да опитате да дадете от приборите на мама и тате.

Детето ми е на повече от 2 години и не желае да се храни само. Какво да правя?

Може да има много причини за този отказ. В много от случаите такива деца не са били насърчени да развият уменията си тогава, когато са имали интерес да се хранят сами. В последствие този интерес е затихнал и трябва да бъде събуден отново. Възможно е обаче да има и други причини. Ако липсата на самостоятелно хранене е съчетана и с лимитирано меню, нежелание да се пробват нови храни и други трудности с храненето, вижте консултациите, които предлагам за такива семейства и запазете час за разговор през сайта.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.