Детско хранене, Захранване

Захар за бебета и малки деца

захар-деца

Писала съм за влиянието на захарта върху децата и преди, но този е пост се отнася за най-малките и с него искам да помогна на родителите да се ориентират какви подсладители и в какви количества е допустимо да включват е менюто на малчуганите.

Истината е, че когато имаш едно дете, е по-лесно да го опазиш от сладките изкушения по-дълго време. Просто не му предлагаш и не хапваш такива в него присъствие. Когато децата с две и повече, е по-трудно.

Макси опита сладолед и шоколад на доста по-ранна възраст от кака си. Просто защото вижда нея и иска да опита от същото. Тези опитвания обаче не ме притесняват, защото са епизодични, а количествата много малки. Отделно, мога да контролирам качеството на продуктите, които опитва и избирам само най-доброто.

Какъв всъщност е проблемът със захарта?

Захарта като продукт не предлага никаква хранителна, а само енергийна стойност (калории). В този смисъл това не е храна,  която има нужда да включваме в менюто си. Особено в менюто на най-малките. Когато хапват храни с добавена захар като бисквити, десерти, подсладени напитки, те се засищат бързо. В същото време храните, които са им дали чувство за ситост, не са внесли в телата им полезни вещества като витамини, минерали, фибри и др.

Важно е също да отбележим, че захарта не е „отрова“ или „наркотик“, както може да прочетете на някои места в интернет. Макар и да няма място в едно идеално ежедневно меню, епизодичното хапване на нещо сладко в малки количества няма да навреди на никого.

Какви количества са допустими?

По препоръки на СЗО, имплементирани в националните насоки за здравословно хранене на населението на много държави, добавената захар не трябва да надвишава 5% от общия калориен прием на деня. За различните възрастови групи тази препоръка изглежда количествено по този начин:

 

Допустими количества захар за деца

Какво значи добавена захар?

Понятието добавена захар често обърква хората. Допълнително объркване внася маркетирането на някои подсладители като „здравословни“. Всички сте попадали на реклами за „здравословни бисквити / десерти“ и т.н. Истината е, че всички подсладители са еднакви без значение какви качества им се преписват. Всяка захар или подсладител без значение дали е кокосова захар, кафява захар, оризова захар, сироп от фурми, агаве сироп, кленов сироп и т.н. се считат за добавена захар и се преработват от организма по един и същ начин.

 Може да прочетете, че „естествените подсладители“ като кленов сироп или кокосова захар са по-полезни, защото съдържат минерали. Истината е, че количеството то тези минерали е толкова нищожно, че за да усвоите нещо трябва да приемете доста над допустимия дневен лимит захар,  което само по себе си се счита за вредно.

Ето защо всички концентрирани подсладители – захар във всичките ѝ цветове и видове, мед, всякакви сиропи и нектари се считат за добавена захар. Такива са също млечните захари лактоза и галактоза, когато са добавени отделно към храни и напитки – например под формата на суроватъчен протеин. Не на последно място за добавена захар се счита фруктозата от плодовете и зеленчуците, ако последните се консумират под формата на сок, смути, концентрирано плодово пюре или паста.

И тук става още по-объркващо, защото фруктозата в целите плодове не се счита за добавена захар, а тази в соковете и смутите се брои за такава. Защо е така. Отговорът е лесен. Когато се консумират цели плодове, плодовата захар в растителните клетки се освобождава по-бавно, приетото количество цял плод е по-малко. В допълнение, фруктоза се съпровожда от фибри, които още повече забавят нейното освобождаване.

Когато се консумират плодови сокове/смутита/нектари фруктозата вече е била освободена от плодовата клетка при обработка на плодовете. Количеството, което се приема е много по-голямо, а фибрите отсъстват. За да си го представите, спомнете си, че за чаша сок от ябълка са необходими 3-4 ябълки, а ако плодът е цял, детето трудно ще изяде повече от една.

Ето защо Британската Здравна Служба (NHS) и Американската Педиатрична Асоциация не препоръчват сок да се дава на деца под 1 годинка. За деца между 1 и 5 години съветват да се предлага разреден с вода плодов сок в съотношение 1:10. Препоръчват също такъв да се пие от отворена чаша, а не от биберон, човка или сламка, за да се намали ефектът върху зъбния емайл.

Според същите указания деца над 5 години могат да пият и неразреден плодов сок, но е препоръчително дневният прием да не надвишава 150 мл.

Как да разбирате информацията за захар в етикетите на храните

Регулациите у нас задължават производителите на храна да посочват на етикета количество въглехидрати и каква част от тях са под формата на захар. Затова в информацията на етикета на всеки хранителен продукт може да видите следното: “Въглехидрати…., от които захари…..“

Важно е да запомните, че информацията се дава на 100 г продукт и допустими за прием от деца са съответно:

  • Храни, които съдържат по-малко от 5 г захар на 100 г продукт
  • Напитки, които съдържат по-малко от 2.5 г на 100 г продукт

За жалост регулациите не изискват да се посочват отделно естествените и добавените захари. Затова може да видите, че едно кисело мляко има например 4 г захар на 100 г продукт. Това обаче е естествена млечна захар лактоза, която се съдържа във всички млечни продукти и не се брои за добавена захар. В тези случаи освен информация за въглехидратите и захарта трябва да гледате и списъка с продукти в изделието. Ако на етикета на това кисело мляко няма захар или друг подсладител, значи тези 4 г са лактоза т.е. естествена млечна захар. Ако обаче млякото е подсладено, тогава освен лактозата, то ще съдържа и добавени захари под някаква форма.

Коледни пакети

Вижте коледните ни пакети и зарадвайте себе си или приятелка с полезно четиво и шоколадово удоволствие!

Какво да запомните:

В идеалния случай избягвайте да давате каквато и да е добавена захар на бебета под 1 годинка и позволявайте много ограничени количества за прохождащи деца.

  • Добавена захари са тези, които са добавени към продукта при индустриална обработка или при готвене у дома. Те могат да включват захар, захарни сиропи, плодови концентрати и др.
  • Захарта в плодовете, млечните храни и зърнените храни не се счита за добавена захар.
  • Захарта в плодовите сокове и смутита обаче, е добавена захар, дори когато те не са допълнително подслаждани. (Признавам, че това е най-объркващата част!). Избягвайте ги за деца под 1 годинка и разреждайте с вода за деца между 1 и 5 годинки.
  • Етикетите на храните посочват общо количество захари, а не само добавените захари. Имайте го предвид и освен информацията за въглехидрати и захар, следете и отделните съставки в продукта.

Финално, не изпадайте в крайности и паника, ако детето хапне нещо сладко или епизодично превишава посочените лимити за прием на захар. Стига това да не случва ежедневно, не е проблем. Не бъдете твърде изискващи, защото рискувате да превърнете храната във враг, а това никога не води до добри резултати! Колкото по-позитивно и приемащо е отношението ни към храната, толкова по-спокойни са децата и по-балансирано е храненето им.

Източници:

Sugar – the facts – NHS 

Added sugar in kids’ diet – American Academy of Pediatrics

Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations – American Academy of Pediatrics

Още за храненето на най-малките може да откриете в книгите ми “По-здрави бебета” и “Дневник на захранването”.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.

One thought on “Захар за бебета и малки деца

  1. Таня каза:

    Страхотно обяснено за незнаещите!

Comments are closed.