Захранване

Сирене за бебета и прохождащи деца

Един от най-честите въпроси, които получавам, е „Мога ли да давам това или онова сирене при захранването?“. Може би затруднението идва от факта, че за разлика от времето, когато ние сме били захранвани, днес на пазара има десетки видове сирена. Но дали всички са подходящи за бебета и малки деца? И въобще, може ли да има даваме нещо различно от обезсолено краве сирене? На тези въпроси ще потърсим в този пост за сиренето.

Кога можем да захраним със сирене?

На практика след 6-ти месец в хода на нормалното захранване могат да бъдат включени млечни храни. У нас най-често практиката е да се предлагат между 7 и 8 месец като се започва с извара и обезмаслено сирене.

Важно е да имате предвид, че млечните храни се считат за алерген и следва да бъдат въведени по правилата за захранване с алергени. Може да видите повече по темата ТУК.

Защо да предлагаме сирене на бебето?

За всяко бебе и прохождащо дете, което няма алергия спрямо млечните храни, сирената и млечните продукти въобще, могат да бъдат важна част от разнообразното и балансирано меню.

Това са храни с висока хранителна плътност, които срещу единица калории осигуряват разнообразни ценни за растежа и развитието нютриенти, сред които:

 • Енергия
 • Мазнини
 • Протиени
 • Витамин В12
 • Цинк, фосфор и йод – три ключови минерала, които е доста трудно да се осигурят чрез храна при безмлечно хранене

За деца под 2 години избирайте винаги пълномаслени сирена и млечни продукти. Обезмаслени млечни храни и техните растителни алтеранативи не са подходящи за тази възрастова група, тъй като не могат да осигурят необходимите хранителни вещества.

Долната инфографика показва съдържанието на калций в порция от 20 г на различни видове сирена.

Кои сирена са неподходящи за бебета?

Въпреки полезността си, не всички млечни храни са подходящи за бебетата и прохождащие деца. Избягвайте сирена с плесен като синьо сирене, бри, какмамбер и козе сирене с плесенна кора. Рокфор и горгондзола също не се препоръчват за най-малките, заради риска от бактерията листерия.

Подобен риск носят и всички сирена, направени от непастьоризирано мляко. Те също е добре да бъдат избягвани. Към момента в България непастоьризирани млечни продукти принципно не се предлагат в широката магазинна мрежа, но все пак проверявайте етикета.

Имайте предвид обаче, че всяко от горните сирена се счита за безопасно, ако е минало термична преработка над 100 градуса. С други думи, ако сте на заведение и си поръчате пица с 4 сирена, а вашето мъниче иска да опита, може спокойно да му предложите едно малко парче за опитване. На този етап е важно да насърчаваме любопитството и интереса на децата да пробват различни храни, които по-големите в семейството хапват, дори тези храни да не са редовна част от менюто на детето.

Проблем ли е солта в сирената?

Едно от сериозните опасения на родителите спрямо сирената е високото им съдържание на сол. Това опасение не е безпочвено, тъй като системното превишаване на дневните лимити за сол и натрий, може да бъде опасно за малчуганите. Повече по темата може да видите в поста „Сол за бебета и малки деца“.

Това съвсем не значи, че въобще не може да им предлагате нещо различно от обезсолено краве сирене. Всичко е въпрос на количество и баланс. Да настържете лъжица чадър към бебешки омлет или да добавите подобно количество към печен сладък картоф, няма да представлява риск за бебето, особено ако останалата му храна през деня не включва сол.

Споменавам именно чедър, защото това беше и все още е любимото сирене на сина ми от периода на захранването до сега. В началото съм включвала именно 1-2 лъжици настърган чедър към рецепти, а след 10-ти месец си позволявах да му дам и до 3-4 малки парчета за ядене с ръце, като следях останалата му храна за деня да е без добавена сол.

Още веднъж подчертавам, че периодът на захранване е важен за изграждане на вкусови предпочитания и за да научим децата да се хранят разнообразно. Ето защо е добре да им предлагаме да опитват различни храни, включително различни сирена. За да избегнем риска от надвишаване на дневните норми за сол, е важно да следим количеството, което предлагаме, както и какви други храни включваме в дневното меню.

За да сте по-спокойни, може да предлагате разнообразие, като се придържате към сирена с по-ниско съдържание на сол като крема сирене и моцарела, и да избягвате тези с високо съдържание като например халуми. За ориентир може да ползвате инфографиката по-долу:

Как да включим сирене в менюто на бебето

Има толкова начини, по които да можем да добавим сирене в менюто на бебето. Ето някои от тях:

 • Настържете върху картоф, паста и омлети
 • Добавете към палачинки
 • Разтопете върху френски тост
 • Предложете на парчета за ядене с ръце
 • Добавете към сосове за паста
 • Натрошете върху овесена каша или попара
 • Добавете към крем супа

В новото издание на „По-здрави бебета“ може а откриете още идеи за рецепти с добавено малко количество сирене.

За финал, искам да отбележа, че парчета сирене са подходящи за ядене с ръце при захранване водено от бебето или комбиниран подход, но могат да създадат и риск от задавяне. За да го избегнете, е важно да предлагат или много тънки нарязани парчета или настъргано. Настърганото сирене е чудесен вариант за децата да тренират пинцетен захват.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.