Захранване

ВИДЕО КУРС „Как да сготвим за бебето“

kurs

Много се радвам да споделя, че в сайта ни вече е наличен ВИДЕО КУРС „Как да сготвим за бебето“. Създаването му отне няколко месеца усилена работа и планиране, предхождани от години наред учене и трупане на опит. Но хубавите неща отнемат време!

„Как да сготвим за бебето“ е практически курс, подходящ за родители, които искат да приготвят повече домашна храна за бебето си. Той съдържа отговори на всевъзможни въпроси и насоки за приготвяне на домашни захранващи храни. Ще ви бъде от полза независимо дали сте избрали да следвате класическо захранване или захранване водено от бебето (ЗВБ).

Идеята за курса се роди в резултат на разговорите ми с десетки родители, които споделят, че не са сигурни как да приготвят захранващи храни, дали ще им стига времето и откъде да намират подходящи продукти.

Без значение дали сте от опитните кулинари или хора, които рядко готвят, курсът ще ви помогне да:

 • се чувствате спокойни и уверени в кухнята, когато готвите за бебето си
 • знаете тънкостите при приготвяне на пълноценна и питателна храна за бебето
 • не се чудите кога и какво да приготвите през различните етапи на захранването
 • пестите пари и време
 • се наслаждавате на процеса, при който бебето ви открива вкусния свят на храната и се учи да яде
 • му помогнете да развие необходимите орално-моторни умения и хранителни механизми, за да се храни разнообразно и с апетит

Видеата в курса съдържат:

 • Подробни насоки и обяснения на всичко, свързано с приготвянето на захранващи храни
 • Демонстрации на приготвяне на пюрета, каши и храни за самостоятелно хранене с ръчички
 • Демонстрации на правилно предлагане на храна на бебето и на грешки, които да избягвате

Пълното съдържание на курса включа:

 • 20 демонстрационни видеа с обща продължителност от близо 3 часа, които може да гледате поотделно в удобно за вас време
 • Видео уебинар на тема „Захранване“ с продължителност 2 часа
 • PDF книга с над 100 рецепти, подходящи за всеки метод на захранване (класически и ЗВБ)
 • Таблици за захранване с алергени и първите 100 храни на бебето

 Защо да приготвяте домашни захранващи храни?

При огромното предлагане на готови бебешки храни на пазара, е лесно да повярваме, че е по-добре да не готвим у дома. С готовите храни е по-лесно. Производителите твърдят, че техните продукти са по-чисти от тези, които ще използвате вие и че са по-правилно комбинирани, отколкото може да го направите вие. Тези твърдения лесно могат да породят чувство на несигурност у един родител.

И все пак вие бихте ли се хранили само с консерви 6 месеца? Дори ако съдържат идеално чисти продукти. Което между впрочем не може да се гарантира.

Готовите захранващи храни (пюрета и каши) са удобни. Това е факт. И няма лошо от време на време да се възползваме от модерните удобства. Но те не са създадени да развиват вкусовите възприятия на бебето, нито му помагат да развива дъвкателните си умения, защото консистенцията до почти годинка остава силно пасирана.

При домашните храни можем да постигнем разнообразие от вкусове, което прави бебето по-податливо на разнообразно хранене. Надграждането на текстурите пък му помага да развие навреме необходимите орално-моторни механизми и да се научи да дъвче.

При добър подбор на продукти и знания как да ги почиствате и приготвяте у дома, може да имате контрол върху процеса и това колко чиста храна яде бебето ви. Нещо повече, тази храна ще е прясно приготвена, а не произведена преди бебето ви да е било родено.

Доброто планиране позволява приготвянето на домашни захранващи храни да бъде ефективно и да не отнема време. А средствата, които може да спестите от закупване на готови храни, са значителни.

Ето защо дори ако ползвате готови пюрета и каши, не го правете всеки ден. Комбинирайте с домашно приготвени или заложете изцяло на такива, за да помогнете на бебето си да:

 • опознае многообразието от вкусове и текстури
 • започне да се храни разнообразно
 • развие навреме необходимите дъвкателни и хранителни механизми
 • направи лесен преход към семейното меню и
 • да не се налага да му приготвяте специални храни до 2-3 годишна възраст

Какви трудности срещат родителите, които искат да готвят у дома

Опитът ми показва, че най-често родителите се чудят:

 • Откъде да се снабдят с чисти продукти
 • Как да ги приготвят
 • Как да ги комбинират
 • Как да ги съхраняват
 • Как да измислят разнообразно меню

Отговори на всички тези и много други въпроси ще откриете в курса. Ето и какви теми покриват отделните модули:

1. Въведение

2. Необходими пособия

3. Хигиена и безопасност

4. Избор на продукти

5. Подходящи методи за готвене

6. Съхранение на продукти и готова бебешка храна

7. Замразяване и размразяване на бебешка храна

8. Приготвяне на пюрета

9. Приготвяне на каши

10. Приготвяне на смесени текстури

11. Приготвяне на храни за ЗВБ

12. Приготвяне на балансирано хранене (10 – 12 месеца)

13. Захранване с яйце

14. Захранване с глутен

15. Захранване с ядки

16. Как да подготвим бебето за захранване

17. Как да храним бебето безопасно

18. Колко храна трябва да изяжда бебето

19. Как да научим бебето да пие вода

20. Как да научим бебето да се храни само

Всеки от горните модули е с продължителност между 5 и 15 минути. Може да ги гледате поотделно или наведнъж, когато и където ви е удобно. Може да се връщате и да гледате поотделно цели модули или отделни моменти от тях. Курсът е изцяло съобразен с нуждите и ограниченото време на една майка с малко бебе.

Освен детайлната информация и насоки за приготвяне на захранващи храни от видеата, ще разполагате с pdf книга с избор от над 100 рецепти, между които да избирате какво да приготвяте за вашето бебе.

Ако сте готови да направите крачка към лесното приготвяне на домашни захранващи храни, вижте страницата на курса и се включете в него.

Пояснение: Курсът не е обвързан с час и място. След закупуване получавате достъп до всички видеа и може да ги гледате когато и където ви е удобно, колкото пъти ви е необходимо в продължение на 6 месеца. Всички допълнителни материали може да свалите и да достъпвате от любимото ви устройство по всяко време.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.