Детско хранене, Захранване

Как да изберем подходяща чиния за детето

Ако детето ви наближава годинка и вече хапва различни храни от каши и пюрета, то има нужда от подходяща чиния. Пазарът предлага доста голямо разнообразие от такива и това понякога затруднява избора.

Затова, ако се чудите каква чиния е подходяща за вашето мъниче, прочетете докрая, за да научите:

 1. Кои са безопасните материали за детски чинии?
 2. Кои фактори да съобразите при избора на чиния?
 3. Кои са предимствата на чиниите с разделители?
 4. Кои са предимствата на чиниите без разделители?
 5. От колко чинии се нуждаете?
 6. Как да преминете от детска към стандартна чиния за хранене?

Кои са безопасните материали за детски чинии

Когато избирате чиния за детето си най-важният ви критерий трябва да бъде БЕЗОПАСНОСТ! Както споменах, на пазара се предлага голямо разнообразие включително ценово привлекателни модели, произведени от по-евтини материали. Възможно е да си кажете, че детската чиния е съд, който лесно може да се счупи или да омръзне на детето, заради което не е оправдано да купувате нещо скъпо. Рискът при тези по-евтини модели обаче е, че може да не отговарят на всички условия за безопасност и да съдържат материали като BPA, олово, кадмий, фталати, формалдехид и други химикали. Употребата им в продукти за деца не е забранена, но рискът от изтичането им в храната е  причина да се уверите, че не присъстват в съдовете, които сте избрали за детето си!

Ето и кои материали са подходящи за детски чинии:

Полипропилен – този тип пластмаса се използва в производството на съдове и се счита за безопасна, издръжлива и практична. Полипропиленовите чинии са силно устойчиви и не се чупят лесно при падане на пода, което ги прави идеални за детски чинии. Нещо повече, те могат да бъдат рециклирани, а това вече е важно условие за много потребители. Макар не всички да сме готови да преминем към напълно plastic-free начин на живот, вярвам, че можем и трябва да избираме само рециклируема пластмаса.

Бамбук без меламин – през последните години много родители избират бамбукови чинии, защото ги приемат за по-екологична алтернатива на пластмасата. На пръв поглед бамбуковите съдове изглеждат точно такива – безопасни и произведени от естествени материали. За жалост не е точно така.

Истината е, че повечето бамбукови съдове на пазара съдържат меламин – вид формалдeхидна смола, която най-общо държи бамбуковите нишки. Принципно меламинът се счита за безопасен и е позволен за употреба, но мнозина експерти не го считат за такъв. През 2021г Министерството по безопасност на потребителските стоки в Холандия (The Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority) призова за оттегляне от пазара на съдове от бамбук и меламин, и ги обяви за потенциално опасни за деца под 3 години. (Източник)

Освен че може да са потенциално опасни, тези съдове не се разграждат и макар да се рекламират като eco-friendly, в действителност не са.

За разлика от тях 100% бамбуковите съдове не съдържат примеси и са наистина екологични, безопасни и напълно биоразградими. Обикновено, те са и по-скъпи. Дори и те обаче е желателно да не се използват за горещи храни. Не са подходящи за миялни машини и микровълнови печки. Важно е да се почистват добре с топла сапунена вода. Веднъж месечно е желателно да се намазват с кокосово масло или зехтин и да се оставят да изсъхнат добре. Това удължава живота им и помага за съхранението им.

Пример за такива са бамбуковите съдове на Miniland, които имат и сертификат за устойчива грижа за горите.

Силикон – Силиконовите чинии също станаха много модерни през последните години. Технически материалът е част от семейството на каучука, което го прави дълготраен и рециклируем.

Той е много издръжлив и може да се използва в съдомиялна машина, заради което е добър избор за малките. Не се чупи и не променя формата си. Лек е и лесен за пренасяне. С други думи, отличен избор за детски чинии. Просто се уверете, че избирате продукти от 100% хранителен силикон. Пример за такива са всички съдове на бранда EZPZ.

Неръждаема стомана – Неръждаемата стомана е издръжлив материал, който може да издържи години и да се използва за няколко поколения деца. Лесен е за почистване, подходящ за съдомиялна и устойчив на пускане на пода от малки ръчички.

Въпреки това стоманата не е популярен избор при производство на детски съдове, защото върху нея не може да се печата и това прави съдовете доста скучни за децата. Аз поне не съм попадала на бранд, който да предлага интересни детски съдове от неръждаема стомана. Тези, които съм виждала нямат и функция против плъзгане, заради което не са подходящи за по-малки деца, които често бутат чиниите по масата и от масата.

Керамика и порцелан

Керамичните и порцелановите чинии също не са популярен избор за най-малките, защото лесно се чупят и обикновено не издържат дълго.

Въпреки че се считат за безопасни, екологични и биоразградими, съдовете от керамика и порцелан може да съдържат токсични материали. Най-често става въпрос за олово и кадмий, които може да се открият в някои глазури, глини и бои. Затова, ако купувате такива, е важно да проверите всяка марка поотделно.

Кои фактори да съобразите при избора на чиния?

Освен безопасност, е добре да съобразите още няколко фактора. Ето кои са те:

Устойчивост

Добре е съдовете, които използвате да са издръжливи и да не се повреждат. Идеалните съдове могат да служат на няколко поколения деца. Така че, особено ако планирате второ дете, заложете на чинии, които ще се ползват по-дълго време.

Стабилност

Почти задължителна функционалност на детските чинии е нехлъзгащо се дъно. Децата не се хранят като нас и чинията им рядко седи на мястото си, ако не е застопорена.

Повечето бамбукови съдове например имат залепващо за масата дъно, което с повече упоритост и настойчивост, малчуганите успяват да отлепят, но поне първоначално чиниите са добре застопорени.

Чинията на Doddle също е с функция против пързаляне и макар да не е застопорена, не се плъзга лесно по масата.

Подложките Mini Mat и Happy Mat на EZPZ прилепват плътно към масата и стават като част от нея. Те също са чудесен вариант за любопитни малчугани, които обичат да пускат предмети на пода.

Лесна употреба

Не забравяйте, че децата се учат на самостоятелно хранене и усъвършенстването на това умение отнема време. За да ги насърчим, е важно да опростим максимално нещата за тях и да ги улесним. Добре е чинията да улеснява загребването или забождането на храната. По този показател чинията на Doddl е водеща, защото дизайнът й е изцяло съобразен с идеята да улесни детето. Чинията е широка, дава достатъчно пространство за загребване на храната. Има нисък ръб от едната страна, за да е достъпна и висок от другата, за да не изпада храната.

Преносимост

Децата лесно се привързват към любимите си чинии и ще се налага да ги носите с вас. Добре е съдовете да са леки и удобни за носене. Тези на EZPZ даже са с оригинални чантички, много удобни за носене навън или на път.

 1. Какви са предимствата на чиниите с разделители?

Чиниите с разделители са популярни сред родителите, следващи ЗВБ, които ги ползват още от бебешка възраст. Предимството при тях е, че храната е визуално подредена и разделена. Много малчугани в ранното си детства не обичат отделните храни да се докосват или „да се цапат“. В това отношение чиниите с разделители им вдъхват спокойствие.

Друго предимство е възможността храните да се подредят по хранителни групи и така да сте сигурна, че не пропускате никоя важна група. Аз много харесвам чиниите с 3 отделения, в които може да се сложат:

 • Плодове или зеленчуци
 • Сложни въглехидрати (паста, ориз, картофи)
 • Протеини (месо, риба, яйце, бобови)

Срещала съм твърдения, че чиниите с разделите насърчават злоядството, но подобни твърдения не са подкрепени с никакви сериозни аргументи. Нещо повече, работейки ежедневно със злояди деца, мога да ви уверя, че причините за злоядството са комплексни и видът на чинията съвсем не е определящ.

Сред чиниите с разделители тези на EZPZ са ми любими не само заради тяхната практичност, но и заради възможността храната в тях да се поднася по интересен и забавен начин.

 1. Какви са предимствата на чиниите без разделители?

Дори да ползвате чинии с разделители, добре е в един момент, да минете към отворена чиния или поне да ги редувате.

Чиниите без разделители имат своите предимства, особено когато детето ви е преминало етапа на „ храните, които не се докосват“ и иска да използва чиния като родителите си.  При яденето от такава чиния  детето може да загребе повече храна с лъжицата, да практикува забождане с вилица, рязане с нож и дори да упражнява своите фини двигателни умения.

При избора на отворена чиния, търсете такава, която осигурява достатъчно пространство и има ръбове, които спират избутването на храната. В противен случая храненето може да се превърне в разочароващо преживяване за детето.

Преходната чиния на Doddl e създадена точно с тази идея – да улесни и насърчи малчуганите – и се справя чудесно! Освен, че е широка, има нисък ръб от едната страна (за да бъде храната лесно достъпна), висок ръб от другата (за да не я избутва навън детето), текстурирана повърхност (за да не се хлъзгат вилицата и ножа), цветен център (за да фокусира вниманието).

 1. От колко чинии се нуждаете?

Практически от една. Но в действителност е добре да имате поне 2-3. Понякога децата са много привързани към конкретна чиния. Синът ми в продължение на година не искаше да яде в нищо друго освен в чинията Doddl. Друг път обаче решават, че искат разнообразие. Имахме и такъв период, през който преди всяко хранене идваше да ми каже в коя чиния иска да му сложа храната.

В работата ми като хранителен терапевт срещам деца, които са развили plate-aversion или отвращение към конкретна чиния. Това не е невъзможно и може да възникне по отношение на лъжица, столче или дори покривката на масата за хранене! Ако минавате през период на отказ от храна, опитайте да предложите на детето в различна чиния. Понякога това върши чудеса!

 1. Как да преминете от детска към стандартна чиния за хранене?

Преходът може да е постепенен или отведнъж. Всичко зависи от детето! След като веднъж започнат да се хранят самостоятелно и спрат умишлено да хвърлят чиниите си на пода, децата са готови за преход към стандартна чиния.

Ако забележите, че малчуганът проявява интерес към вашите чинии, опитайте да му сервирате в такава. Обикновено около 3 години повечето деца могат да се хранят без проблем в стандартна чиния. Въпреки това епизодичното използване на детски чинии може да е интересно и забавно за тях.

Ако пък детето има трудности с храненето, може да държи на детската си чиния и да я използвате по-дълго време. Децата, които имат по-изразена сензорна чувствителност държат отделните храни да не се докосват и използването на чинии с разделители при тях продължава по-дълго време.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.