Детско хранене, Захранване

Употребата на прибори от 0 до 3 години

Все по-често получавам въпроси, свързани със самостоятелното хранене на малчуганите и употребата на прибори:

 • Кога да започнем да учим бебето да ползва прибори?
 • Кога се очаква да може да ползва самостоятелно лъжица и вилица?
 • Какви прибори да изберем?
 • Вярно ли е, че бебето трябва да се храни със сребърна лъжица?
 • Какъв е ножът, който ползва Макси (на сторитата ми в Инстаграм)

В този пост ще се опитам да отговоря на максимално много въпроси, свързани с употребата на прибори в най-ранна възраст – между 0 и 3 години.

Нека да припомня отново, че захранването не е само предлагане на твърда храна. То е комплексен процес, в който бебето се учи да толерира различни вкусове и текстури, да отхапва, дъвче, мести храна в устата си, преглъща, да се храни самостоятелно, да използва палмарен и пинсетен захват, да употребява прибори.

Този процес на учене започва с началото на захранването и приключва окончателно около 7-та годинка, когато се очаква едно дете да умее да си служи ефективно с нож и вилица.

Важно е да не забравяме, че всяко дете е различно развитието на хранителни умения, също като на двигателните и говорните умения, отнема различно време. Някои малчугани стават самостоятелни по-рано, други се нуждаят от повече време, търпение и практика. В крайна сметка всички се научават да се хранят с нож и вилица.

Самият процес на учене изисква много добра координация око-ръка-уста, развитие на фината моторика и умението за решаване на проблем. Ето защо няма как нещата да се случат от раз. Може обаче да бъдат разделени на етапи, в които децата усвояват различни умения с натрупване.

Етапи в използването на приборите от деца

Отново реферирам към написаното по-горе, че децата са различни. Макар тези етап да са разделени според възрастта, това разделение е условно и е възможно някои деца да минат през етапите малко по-бързо, а други малко по-бавно. Освен от самото дете развитието на тези умения зависи от това доколко и как вие като родители ще го насърчавате.

6-12 месеца:

 • Бебето хваща/сграбчва лъжица, когато е пред него или му я подадем
 • Смуче или гризе двата края на лъжицата
 • Бърка си в устата с лъжицата
 • Удря с лъжицата по масата
 • Изпуска или хвърля лъжицата на пода
 • Поднася предварително напълнена от родителя лъжица към устата си

12-18 месеца:

 • Прави всичко изредено по-горе плюс…
 • Загребва с лъжицата от купа и поднася към устата си (може да разлее по-голямата част от нея)
 • Държи лъжица (или вилица) в едната ръчичка, а се храни самостоятелно с другата

18-24 месеца:

 • Прави всичко изредено по-горе плюс…
 • Опитва да забоде храна с вилица и да я поднесе към устата си (може да не успее да забоде или да не си уличи устата)
 • Настоява да се храни самостоятелно

2-3 години:

 • Прави всичко изредено по-горе плюс…
 • Храни се самостоятелно с вилица и лъжица (Когато нещо го затруднява, предпочита да го вземе с ръце)
 • Прави опит за хващане на приборите с пръсти вместо с юмруче
 • Може да започне да тренира да си служи с подходящ нож

Как да насърчите бебето да ползва прибори

Първият прибор, който бебето може да ползва е ЛЪЖИЦА.

Не е нужно да чакате да започнете захранването, за да дадете на бебето лъжица. Тъкмо напротив! Може да го направите 2-3 седмици преди да стартирате захранването , което ще ви помогне за 2 неща. Първо, твърдата храна е нещо ново за бебето, а всяко ново нещо може да бъде плашещо. Ако то познава предварително част от предметите, съпровождащи храненето, новостите за него ще бъдат по-малко, а адаптирането по-лесно. Затова може да му слагате от време на време лигавника, който ще ползвате за захранване; да го слагате за няколко минути в столчето, което сте избрали да ползвате; да му давате да си играе с лъжица под ваше наблюдение. Бебето ще опитва да пъха празната лъжица в устата си, а това ще помогне за по-лесно интегриране на рефлекса на избутване на давене, което е предпоставка за по-лесно захранване.

Ако при захранването следвате класически или смесен метод (при който предлагаме едновременно пюрирана храна и храни за ядене с ръчичка), дайте на бебето лъжица от самото начало и ползвайте друга, за да му помагате. Дори да следвате изцяло ЗВБ пак може да давате на бебето лъжица, за да свиква с нея и когато на по-късен етап предложите подходяща храна, то да започне да ползва познатия прибор по предназначение.

Ако бебето покаже желание и прояви ентусиазъм за самостоятелно хранене, насърчете го! Не се опитвайте да го храните изцяло вие, само защото така ще изяде по-голямо количество храна. Помагайте му като пълните лъжицата вместо него и му я подавате, за да я поднесе към устата си.

Ако то разлива повече, отколкото яде, използвайте 2 лъжици – хранете го с едната и му позволете да се храни самостоятелно/тренира/изследва/разлива с другата.

Ако бебето не проявява никакъв интерес към самостоятелно хранене, загребете с лъжица нещо, което се разлива по-трудно като например намачкан картоф и я оставете пред него. Дайте му възможност да поиграе с нея, да я опознае.

Използвайте всяка възможност, за да демонстрирате какво се прави с приборите и как се храним с тях. Хранете се заедно с бебето и му дайте възможност да ви гледа, следва и имитира.

Когато бебето стане по-опитно и уверено в ползването на лъжица, може да му предложите и подходяща вилица. Това може да се случи най-рано на 9-10 месеца, но може да се наложи да изчакате и до след година и половина.

След две години и половина пък може да добавите към приборите и подходящ нож и отново да съпроводите процеса с много демонстрации и търпение. Добре е в началото детето да тренира с рязане на меки храни като варени/печени зеленчуци, меки плодове, омлет, риба, сирене. Може да е необходимо да хванете ръчичките, с които държи приборите и да упражните заедно необходимите движения и натиск. През този тодлър-етап, децата много лесно се фрустрират, ако не се справят с нещо. Не се нервирайте, а проявете отново търпение и спокойствие. Насърчете го да опита отново.

Какви прибори да изберете?

Не, първата лъжица на бебето не трябва да  е сребърна. Нито метална. Даже напротив! Както видяхте по-горе, очаква се на този етап то да бърка в устата си лъжицата, да я смуче и гризе, и ако тя не е достатъчно мека, ако има остри ръбове, това може да предизвика болка и дискомфорт.

Изберете мека лъжица от гума, каучук, силикон или подходяща пластмаса. Следете ръбовете й да са меки, а формата съобразена с малката уста на бебето. Може да пробвате различни лъжици и да видите с коя бебето се чувства най-уверено.

С Максим ползвах силиконови лъжици с бамбукови дръжки на bamboo bamboo (не е реклама), а по късно открих приборите на Doddl, които са специално разработени за обучение и развитие на уменията на бебета и малки деца. Късите широки дръжки за съобразени с малките ръчички и удобни за хващане.

Тъй като Максим вече беше надраснал бебешкия сет от 6 до 12 месеца, си взехме сет за 1 до 5 години, който той много си обича.

Ако въвеждате вилица преди годинка, е добре тя да е пластмасова заради причините посочени по-горе. Тези вилици обаче набождат по-трудно храна и неспособността да се справи, може да фрустрира детето. Затова, ако е по-голямо, заложете на вилица с метални зъбчета, но отново безопасна и разработена за деца.

За ножа е добре да изчакате поне до 2 години и половина. Отново е добре да заложите на метален нож с удобна пластмасова дръжка. Тук категорично съм фен на детския нож на Doddl, защото e функционално остър, но сертифицирани като безопасeн за използване от деца.

Извън кухнята дървените играчки тип плодове и зеленчуци които се слепват в средата с велкоро или магните и се предлагат с дървен/пластмасов нож за разделянето им на две са чудесен начин за упражняване на уменията за рязане под формата на игра и забавление.

 

Още за храненето на най-малките може да откриете в книгите ми “По-здрави бебета” и “Дневник на захранването”.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.