След завършване на университета с бакалавърска степен МИО и магистратура Финанси, работих 8 години за водеща международна корпорация в областа на финансовото консултиране. Колкото и престижна, предизвикателна и добре-платена да е тази професия, усещах, че не беше моята професия или по-точно моето призвание и започнах да го търся. Имах потребност да работя с хора, а не с документи; да виждам позитивната промяна и да бъда неин катализатор; да получавам удовлетворение от работата си не само на материално, но и на чисто човешко ниво.

Така започнах да изучавам психология. Завърших CSNN със специалност холистичен нутриционист, а в последствие и сертификационен курс по вибрационна медицина (цветотерапия) към академията Australian Bush Flower Essences.

През 2011г, докато още учих, стартирах блога си Naturelita, в който споделям разнообразни рецепти и съвети за здравословно хранене. Въпреки че повечето рецепти в блога са вегетариански или вегански, не отричам консумацията на животински продукти, когато тя е умерена, балансирана с много свежи плодове и зеленчуци, а самите животински продукти са от пасищни животни, които не са третирани с хормони и антибиотици. Такива продукти присъстват в менюто на семейството ми.

Понятието „холистичен нутриционист“ е чуждица в българския език и невинаги е правилно разбрано.

Най-близкото определение е хранителен терапевт, защото работата ми е да науча хората за влиянието на храните и храненето върху здравето им, да им помогна да разбират по-добре езика на собствените си тела и да изградят свой собствен начин на хранене, който най-добре отговаря на потребностите на телата им и на начина им на живот.

Активно работя с клиенти след раждането на дъщеря ми в началото на 2013 г. Извършвам индивидуални консултации (лично и дистанционно през Скайп), организирам групови лекции, уъркшопи и тренинги. Повече за различните формати може да прочете в секцията Услуги, а за предстоящи събития следете началната страница на сайта ми и страницата ми във Фейсбук.

Мои публикации можете да прочетете още в списания „Жената днес“, „ GoBio”, „Good Food“ и „9 месеца“, както и в сайтовете Момичетатa от града, Здрав живот, Здравословно хранене и др.

П.С. И накрая (или може би в началото) бих искала да ви подаря този цитат на Айлийн Кади от Вътрешните врати:

„Събуди се и живей! Изживей този богат и прекрасен живот, който е твоето истинско наследство. Не се страхувай от нищо, защото вътре в теб имат своето място мъдростта, енергията, силата и разбирането. Изкорени плевелите на съмнението, на страха и несигурността, за да не могат те да задушават твоята прекрасна вътрешна градина.”

Снимка Kerstin Claudia

Магдалена Пашова

холистичен нутриционист