Топъл шоколад с лешниково мляко

Ето че все пак заваля сняг! За радост на всички, които като мен си мечтаят за бяла Коледа. Когато вчера се събудих и видях през прозореца заснежената Витоша, всичките ми планове за деня се разпиляха като сребърни снежинки от разлюляно борово клонче. След по-малко от час бях вече в планината…

Искрящ сняг, белота, ярко слънце, тишина, свеж планински въздух и замайваща красота – ето това ни посрещна на Витоша. Прекарахме няколко часа в бавни разходки между заснежените дървета, любувайки на всяко накичено със сняг клонче, на всяко храстче, обляклко ново снежно ямурлуче, на невероятното усещане, че си част от тайнството на природата…

А има ли по-хубав завършек на една разходка сред снежната планина от чаша плътен и ароматен домашно-приготвен топъл шоколад? По това време на годината изпитвам неудържимо желание да приготвям, поднасям и опитвам, ухаещи на Коледа неща – домашни сладки с канела, индийско орехче и джинджифил, чай с карамфил и кардамом и, разбира се, топъл шоколад със сурово какао и…розов пипер.

За комбинацията на какао с розов пипер прочетох в един холандски сайт преди време. Опитах от любопитство. И оттогава съм пристрастена! Леко подлютеното какао парва езика, а после се разлива в тялото, за да го сгрее и енергизира.


Какаото е суперхрана, което значи, че е едновременно храна и лекарство. Подобрява функцията на мозъка при умора и при хората в по-зряла възраст. Това качество се дължи на теобромина, който е близък по състав на кофеина, но без да има стимулиращото му въздействие върху нервната система и без да повишава кръвната захар. Теоброминът разширява съдовете и така улеснява работата на сърцето и подобрява кръвоснабдяването на мозъка. Освен това е силно антибактериален и убива микроорганизмите причинители на кариеси, поради което е препоръчително за здрави зъби да се дъвчат зърна сурово какао.

Суровото какао е изключитело богато на антиоксиданти и минерали (магнезии, желязо, хром, манганат, цинк, мед), както и на витамин С и незаменими омега-6 мастни киселини. При производството на шоколад какаото се обработва термично на висока температура, което разрушава полезните му свойства и води до образуването вредни за здравето трансмастни киселини.

Друга причина да предпочетете суровото какао пред термично обработен шоколад, е че повечето от т.нар алергии към шоколада са всъщност алергии към млякото или някоя от другите химични съставки на шоколада.

За топлия домашен шоколад използвам лешниково мляко, което е естествено подсладено и въпреки, че суровото какао е доста горчиво, не се налага да добавям подсладител. Затоплям леко млякото (все пак правим топъл шоколад), но внимавам с температурата и не го оставям да заври, за да се запазят полезните качества на какаото.

И преди да ви оставя да се насладите на тази безвредна шоколадова фантазия, искам да ви благодаря за споделените коледни мечти към поста ми от миналата седмица. Пожелавам мечтите на всички да се сбъднат, а една празнична кутийка със здравословни коледни сладки е готова да отпътува към Ивелина за прекрасната й мечта за един по-осъзнат свят. Ивелина, моля те да ми напишеш адреса, на който искаш да ги получиш.

Топъл шоколад с лешниково мляко

Продукти за 2 чаши:

  • 2 чаши лешниково мляко
  • 2 с.л. сурово какао
  • 7-8 зърна розов пипер

Приготвяне:
Млякото се загрява – да бъде приятно топло, но под точката на завиране. Розовият пипер се счуква в хаванче и се добавя към млякото. Котлонът се намалява, изчаква се минута – две, за да може пиперът да си пусне аромата. Добавя се какаото, разбърква се добре, прецежда се и се сервира топло.

Related posts:

Коментари

  • Great article. I’ve enjoyed this contribution. Its nice to see every questions answered in a blog post like this. I will add this post on my blog and link to it. Thanks for a clear informative post, I’ve learned a lot. I hope to see videos though as I can be A.D.D and reading articles is not my favorite thing to do online. So what I do sometimes is just print the whole thing and read offline.

  • деси 30 / 12 / 2011 Reply

    Страхотна напитка! Допадна и на всички вкъщи в тези мразовити дни. Весели празници, Маги!

Вашият коментар